Равносметката след първия ден от  е седем убити и 140

...
Равносметката след първия ден от  е седем убити и 140
Коментари Харесай

След преврата в Судан: Седем убити и 140 ранени |

Равносметката след първия ден от  е седем убити и 140 ранени при митинги , заяви Ройтерс, като се базира на министерството на опазването на здравето. С пуча през вчерашния ден бе свалено от власт преходното държавно управление, а редица страни, измежду които Съединени американски щати, Англия и Норвегия осъдиха протичащото се там.

Организация на обединените нации, Арабската лига и Африканският съюз показаха безпокойствие поради обстановката в страната. Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс изиска неотложно възобновяване на цивилната власт и разгласи замразяването на американска помощ от 700 млн. $ за демократичния преход, съобщи " Франс прес ".

Днес при закрити порти изключително се събира Съветът за сигурност по искане на западни страни, с цел да разиска обстановката.

Русия пък дефинира пуча като " логически резултат " от " провалилата се политика ", водена през двете години след свалянето на Омар ал Башир от власт . " Мащабната външна интервенция във вътрешните работи (на Судан) докара до загуба на доверие на (неговите) жители към преходните управляващи..., предизвиквайки обща неустойчивост в страната ", сподели съветското министерство на външните работи в официално съобщение, представено от Българска телеграфна агенция.

Междувременно телекомуникациите в Судан са прекратени, заяви Ройтерс, като се базира на собствен публицист на място. Магазините в столицата Хартум са затворени, в града не работят никакви услуги, а някои пътища остават блокирани от военните.

Лидерът на преврата военачалник Абдел Фатах Бурхан разпусна ръководещия Суверенен съвет на Судан, в който участваха както военни, по този начин и цивилни. Суверенният съвет трябваше да преведе страната към народна власт, откакто преди 2 година управлявалият властнически водач Омар ал Башир бе свален от власт след митинги.

Бурхан разгласи изключително състояние в цялата страна и прикани въоръжените сили да защитят сигурността и сигурността в страната. Той даде обещание да свика избори през юли 2023 година и тогава да съобщи властта на цивилно държавно управление, определено от жителите.

Асоциацията на суданските експерти - коалиция на деятели, взела участие в протеста против Башир, прикани за стачка. Призивът за общонационална стачка звучеше и по представителите на джамиите в Хартум.

Суданското министерство на информацията, което към момента е лоялно към отстранения министър председател Абдала Хамдок, заяви в профила си във " Facebook ", че п реходната конституция дава само на премиера правото да афишира изключително състояние и че дейностите на военните са закононарушение . Хамдок към момента съставлява законната преходна власт, се споделя в известието.

Министерството на информацията показва, че Хамдок, който е икономист и някогашен почитан чиновник на Организация на обединените нации, е бил арестуван и отведен в незнайна посока, откакто е отказал да направи изказване в поддръжка на завладяването на властта от военните.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР